Relacja z wydarzenia
Opis relacji
Instytut Żywności i Żywienia zaprosił osoby zainteresowane zdrowym stylem życia do udziału w warsztatach i szkoleniu nt. „Żywienie w zdrowiu przez całe życie", który odbył się 11 października 2019 r. w Warszawie. Zajęcia podzielone były na dwie grupy godzinowe, a łącznie w obu grupach uczestniczyło 40 osób.
Każda grup pracowała według tego samego programu. Uczestników powitała dr n. med. Lucyna Pachocka – Kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki IŻŻ.
W części wykładowej uczestnicy poznali:
- zasady zdrowego żywienia dla osób dorosłych zgodne z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej IŻŻ - wykład poprowadziła dr Ewa Rychlik,
- zasady dotyczące żywienia osób starszych, w tym różnice w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym – wykład prowadziła mgr inż. Barbara Wojda,
- informacje jakie każdy kupujący powinien znać na temat etykiet produktów spożywczych, aby wybrać najlepszy dla siebie produkt – wykład poprowadziła mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska.
W części warsztatowej uczestników powitał dr n. med. Grzegorz Juszczyk – Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Warsztaty prowadziły: dr n. med. Lucyna Pachocka, mgr Diana Wolańska- Buzalska, mgr Barbara Wojda, mgr Małgorzata Mękus Aleksandra Gierczak oraz Estera Glegoła.
Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzieli się:
- jak przeprowadzić prawidłowy pomiar obwodu talii?
- co to jest wskaźnik prawidłowej masy ciała BMI – jak go indywidualnie wyliczyć?
- jak prawidłowo dokonać pomiaru ciśnienia krwi?
- jak zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym? Co to jest badanie ABI w chorobach tętnic obwodowych ?
- ile potrzebujemy energii w ciągu dnia? – jak wyliczyć indywidualne dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu?
Dodatkowo mogli skorzystać z indywidualnych porad dietetycznych na podstawie dokonanych pomiarów składu ciała.
Liczba uczestników: 40
Instytut Żywności i Żywienia
Rodzaj wydarzenia: 9
Województwo: mazowieckie
Miasto: Warszawa
Organizator: Instytut Żywności i Żywienia
Data wydarzenia: 2019-10-11 10:00 - 2019-10-11 16:00
Opis wydarzenia
W ramach warsztatów będą dokonywane pomiary antropometryczne i ciśnienia krwi oraz badania podstawowej przemiany materii i składu ciała. Na podstawie uzyskanych wyników uczestnikom będą udzielane indywidualne porady dietetyczne prowadzone przez ekspertów z zakresu dietetyki. W trakcie szkolenia będą prezentacje nowych zaleceń żywieniowych opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia zgodnie z "Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych oraz "Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym". Zajęcia będą odbywały się w 2 grupach godzinowych: 10-13 i 13.30-15.30.
Instytut Żywności i Żywienia zaprasza wszystkich zainteresowanych zdrowym stylem życia do udziału w warsztatach i szkoleniu nt. "Żywienie w zdrowiu przez całe życie" w dniu 11 października 2019 r.
Do kogo skierowane jest wydarzenie ?
Wydarzenie adresowane jest do wszystkich osób po 18 roku życia.